10. ULUSLARARASI PROTEZ-ORTEZ KONGRESİ ARDINDAN

Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Protez Ortez Kongresi, 18-20 Ekim 2018 tarihleri arasında Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Doktor, fizyoterapist, protez-ortez teknikeri/teknisyeni, mühendis ve ilgili meslek profesyonellerinin yanında, fizyoterapi-rehabilitasyon ve protez-ortez okullarından gelen öğrencilerin de yer aldığı ve yaklaşık 1000 kişinin katılımıyla gerçekleşen kongrede, alanında önemli çalışmaları bulunan toplam 10 davetli uluslararası konuşmacı yer aldı.
Kongrede, Türkiye’de protez ortez eğitimi, protez ve ortezlerde reçetelendirme, sık görülen el problemlerinde ortotik tedavi yaklaşımları, alt ekstremite amputasyonlarında multidisipliner yaklaşım, göz protezleri, egzersiz için ortez modifikasyonları, ortez içinde skolyoz egzersizleri, el rehabilitasyonunda splintleme sanatı, protez-ortez teknolojisinde Türkiye’nin yeri, nörolojik problemi olan çocuklarda postüral ortezler, hayvanlarda protez ortez yaklaşımları, yaşlılarda düşmeyi önleyici ortezler, gelişimsel kalça displazili bebeklerde ortez kullanımının tedavideki önemi, fleksör ve ekstansör tendon yaralanmalarında güncel cerrahi ve fizyoterapi yaklaşımları gibi pek çok konu tartışıldı. Spor protezleri, C brace, myoelektrik kontrollü üst ekstremite protezleri, transfemoral soket sistemleri, Allux polisentrik mikroişlemcili diz eklemi, beyin-makine arayüzü (Brain-Machine Interface-MI) ile tetraplejilerde ve amputelerde üst ekstremite fonksiyonlarının geliştirilmesi gibi güncel teknolojilerin paylaşıldığı oturumlar büyük ilgi gördü.
Türkiye İlaç ve Tibbi Cihaz Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu ve dernek temsilcilerinin yer aldığı “Türkiye’de Protez-Ortez Alanında Sorunlar ve Çözüme Yönelik Çalışmalar” isimli panelde alanla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Mesleki uygulamaları geliştirmek amacıyla iki workshop yapıldı. “Transfemoral dizliksiz suspanse olabilen aktif/pasif vakum sistemi: ölçü alımı, model işleme ve uygulama” ve “uzun yürüme cihazlarında: ölçü alımı, model işleme ve biyomekanik prensipler” isimli workshoplar başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Kongrede; protez ortez uygulamaları, biyomekanik prensipler ve rehabilitasyon alanlarına yönelik genç araştırmacıların çalışmalarını kapsayan 74 sözel bildiri ve 9 poster olmak üzere toplam 83 araştırma yer aldı.
10. Uluslararası Protez Ortez Kongresi’nin, kapsamlı bilimsel programı yanında protez-ortez alanında çalışan rehabilitasyon ekibini bir araya getirerek, sosyal birliktelikleri de güçlendirdiğine inanıyoruz.
Kongrenin organizasyonunda emeği olan herkese, tüm değerli katılımcılara ve stand açarak kongremizi zenginleştiren firmalara çok teşekkür ediyoruz.
Saygılarımızla,
Prof. Dr. Fatih ERBAHÇECİ
Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Başkanı